Numar de telefon

0770.760881, 0771.663976

Mail

contact@boweniasi.ro

Program de funcționare

Marti - Miercuri: 08:00 - 19:00

Hirudoterapia, sau terapia cu lipitori, utilizează proprietățile terapeutice ale salivei lipitorilor pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv hernia de disc. Hernia de disc este o afecțiune în care nucleul pulpos al unui disc intervertebral se deplasează și apasă pe rădăcinile nervoase adiacente, cauzând durere, inflamație și alte simptome neurologice. Hirudoterapia poate oferi ameliorare și ajuta la vindecarea herniei de disc prin mai multe mecanisme:

1. Reducerea inflamației

Saliva lipitorilor conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi eglina și bdellina. Acești compuși inhibă activitatea enzimelor care contribuie la inflamație, reducând astfel inflamația în zona afectată. Reducerea inflamației ajută la ameliorarea durerii și a presiunii asupra nervilor, facilitând vindecarea țesuturilor.

2. Îmbunătățirea circulației sanguine

Hirudina, un anticoagulant natural prezent în saliva lipitorilor, subțiază sângele și îmbunătățește circulația în zona tratată. O circulație sanguină mai bună asigură o mai bună oxigenare și nutriție a țesuturilor, accelerând procesul de vindecare și regenerare. Îmbunătățirea fluxului sanguin poate, de asemenea, să reducă edemul și să amelioreze simptomele herniei de disc.

3. Analgezie naturală

Lipitorile eliberează substanțe cu efecte analgezice care pot ajuta la reducerea durerii asociate cu hernia de disc. Aceste substanțe, cum ar fi endorfinele, acționează asupra receptorilor de durere și pot oferi o ameliorare semnificativă a simptomelor dureroase fără utilizarea medicamentelor convenționale.

4. Stimularea proceselor de vindecare

Compușii bioactivi din saliva lipitorilor, cum ar fi hialuronidaza, ajută la descompunerea și eliminarea țesuturilor deteriorate și la stimularea regenerării celulare. Aceasta poate accelera procesul de vindecare și poate facilita repararea țesuturilor deteriorate din zona herniată.

5. Efecte imunomodulatoare

Hirudoterapia poate influența pozitiv sistemul imunitar, modulând răspunsul inflamator și reducând hiperreactivitatea imunitară. Acest efect poate contribui la reducerea inflamației cronice și la protejarea țesuturilor de deteriorările ulterioare.

6. Reducerea presiunii asupra nervilor

Prin reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației, hirudoterapia poate contribui la reducerea presiunii asupra nervilor comprimați de hernia de disc. Acest lucru poate ameliora simptomele neurologice, cum ar fi amorțeala, slăbiciunea musculară și durerea radiată.

Concluzie

Hirudoterapia poate oferi o abordare complementară eficientă pentru tratarea herniei de disc prin reducerea inflamației, îmbunătățirea circulației sanguine, oferirea de analgezie naturală, stimularea proceselor de vindecare și modularea sistemului imunitar. Aceste efecte combinate pot ameliora simptomele și pot sprijini vindecarea țesuturilor afectate. Este important ca hirudoterapia să fie administrată de un specialist calificat și să fie parte a unui plan de tratament cuprinzător, care să includă și alte intervenții medicale și fizioterapeutice necesare pentru gestionarea eficientă a herniei de disc.

Articole recomandate

Lasă un comentariu