Numar de telefon

0770.760881, 0771.663976

Mail

contact@boweniasi.ro

Program de funcționare

Marti - Miercuri: 08:00 - 19:00

Hirudoterapia, terapia cu lipitori, utilizează proprietățile terapeutice ale salivei lipitorilor pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv problemele hepatice. Regenerarea ficatului este un proces complex care poate fi susținut de efectele biologice ale compușilor din saliva lipitorilor. Iată cum hirudoterapia poate contribui la regenerarea ficatului și care este mecanismul de acțiune:

Compușii activi din saliva lipitorilor

Saliva lipitorilor conține peste 100 de substanțe bioactive care au diverse efecte terapeutice, printre care:

  • Hirudina: un anticoagulant puternic care previne coagularea sângelui.
  • Bdelline și egline: inhibitori ai proteazelor cu proprietăți antiinflamatorii.
  • Hyaluronidaza: un agent care îmbunătățește permeabilitatea țesuturilor și acționează ca un factor de dispersie.
  • Calina: un inhibitor al agregării plachetare.
  • Apiraza: un enzim care descompune ATP și ADP, contribuind la reducerea inflamației.

Mecanismele de acțiune ale hirudoterapiei în regenerarea ficatului

1. Îmbunătățirea microcirculației hepatice

Saliva lipitorilor conține anticoagulante și vasodilatatoare care îmbunătățesc fluxul sanguin la nivelul ficatului. Aceste substanțe ajută la reducerea microtrombozelor și la îmbunătățirea perfuziei hepatice, asigurând o oxigenare și o nutriție mai bună a celulelor hepatice. O mai bună circulație sanguină la nivelul ficatului poate susține regenerarea și repararea țesuturilor.

2. Reducerea inflamației

Inflamația cronică este un factor major care contribuie la deteriorarea ficatului și la dezvoltarea bolilor hepatice, cum ar fi hepatita și ciroza. Compușii antiinflamatori din saliva lipitorilor, cum ar fi bdellina și eglina, ajută la reducerea inflamației la nivel hepatic. Reducerea inflamației permite celulelor hepatice să se regenereze și să funcționeze mai eficient.

3. Detoxifierea hepatică

Prin îmbunătățirea fluxului sanguin și limfatic, hirudoterapia ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor metabolice din ficat. Un ficat detoxifiat funcționează mai bine și este capabil să regenereze celulele hepatice deteriorate. Detoxifierea eficientă contribuie la reducerea stresului oxidativ și a daunelor cauzate de toxine.

4. Stimularea regenerării celulare

Compușii din saliva lipitorilor pot stimula regenerarea celulară prin diverse mecanisme. De exemplu, hirudina și alte proteine bioactive pot promova repararea țesuturilor și regenerarea celulelor hepatice prin mecanisme încă neelucidate complet, dar care implică activarea căilor de semnalizare celulară implicate în regenerarea și proliferarea celulară.

5. Efectele imunomodulatoare

Hirudoterapia poate modula răspunsul imun al organismului, reducând hiperreactivitatea sistemului imunitar care poate contribui la deteriorarea ficatului. Prin echilibrarea răspunsului imun, hirudoterapia ajută la protejarea celulelor hepatice de atacurile autoimune și la facilitarea procesului de vindecare.

Concluzie

Hirudoterapia poate sprijini regenerarea ficatului prin îmbunătățirea microcirculației, reducerea inflamației, detoxifierea hepatică, stimularea regenerării celulare și modularea răspunsului imun. Aceste mecanisme combinate contribuie la un mediu propice pentru regenerarea și funcționarea optimă a ficatului.

Articole recomandate

Lasă un comentariu